Academie Verbist
Italiëlei 209
Antwerpen


Trefwoorden: Kappersopleiding, Kappersschool, Academie, Kapper

Rubrieken: Kapperscholen, Kapper


Academie Verbist

Op 1 januari 1962 richtte Henri Verbist Academie Verbist op. De kappersschool werd in beginsel opgericht onder de naam Rapid Modern, om komaf te maken met de klassieke kappersopleiding.

Deze klassieke kappersopleiding hield in dat de hoeveelheid praktijk tot een minimum werd beperkt. Op modellen werd niet gewerkt en van klantencontact was geen sprake. Wanneer je dan met een stage- of leercontract bij een patroonkapper ging werken, mocht je de salon uitkeren, opruimen en afwassen en werd je gebruikt als loopjongen. Na een jaar mocht je dan zo nu en dan haar wassen en enkele wikkels indraaien. Voor twee á drie jaar werden je geduld, ambitie en motivatie zwaar op de proef gesteld.

Volgens Henri Verbist had 2/3 van de klassieke opleiding weinig nut. Hij doorbrak het taboe en richtte samen met zijn echtgenote, Ewa Verbist, een praktijkgerichte opleiding op. Deze praktijkgerichte opleiding bestaat uit twee á drie jaar full praktijk met een of twee dagen theorie per week. Onder begeleiding werken de leerlingen op modellen/klanten in plaats van op de klassieke poppenhoofden. Dit bevordert niet alleen de motivatie, maar ook de klantvriendelijkheid en sociale omgang. Dit alles leidt ertoe dat de leerlingen bedrijfsklaar worden gemaakt en hoge kwaliteitskapsels aanleren op een aanvaardbaar tempo.

In 1967 kreeg de school zijn huidige naam: Academie Verbist. Deze praktijkgerichte opleiding bleek een enorm succes te zijn, zodanig dat er wachtlijsten ontstonden van kapperszaken voor de afgestudeerde studenten van Academie Verbist.

Vanaf begin jaren '70 kreeg Academie Verbist de kans om mee te doen aan nationale en internationale wedstrijden. Daar kaapte de Academie steeds de prijzen weg, waardoor internationale faam werd verkregen. De beroepsvereniging CAT vond Academie Verbist de meest volledige opleiding en reikte de titel Ridder van Verdienste uit aan Henri Verbist.

Door het op de voet volgen van nieuwe trends en technieken, zonder de basis uit het oog te verliezen, is de opleiding door de jaren heen steeds succesvol gebleven.