Trefwoorden: Trauma Verwerking, Experimentele therapie, Existentieel welzijn, Eetstoornissen, Angststoornissen, Slaapstoornissen, Rouwbegeleiding, Depressies, Burn-out, Psychoanalyse
Rubrieken: Psychotherapeuten
Tijdens onze levensloop worden wij soms geconfronteerd met psychische moeilijkheden. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld depressies, vragen over het existentieel welzijn of een burn-out. Deze problematieken kennen een ernstige psychosociale weerslag en soms is psychotherapie aangewezen. Wees welkom bij psychotherapeute Amoes M in Kessel-Lo voor professionele hulp bij trauma verwerking, eetstoornissen, angststoornissen, slaapstoornissen en rouwbegeleiding. Tijdens de therapie maak ik gebruik van psychoanalyse, experimentele therapie en andere therapeutische modellen.
Sinds 1997 werk ik met psychoanalytisch-georiënteerde psychotherapie en cliëntgerichte-experimentele psychotherapie. In 2016 werd het aanbod, na het behalen van verschillende universitaire getuigschriften, uitgebreid met existentieel welzijn en eerste psychologische hulp. Ik bied individuele gesprekstherapie (volwassenen en adolescenten) en relatietherapie aan. Ik ben tweetalig opgevoed en werk, uitsluitend na afspraak, in het Nederlands en Frans.
Het doel van de cliëntgerichte- en psychoanalytische therapieën is de cliënten te helpen verstoorde belevingen, eigenschappen, gedragingen, gevoelens of interacties te veranderen, waardoor ze gemakkelijker de problemen kunnen oplossen waarvoor ze hulp hebben gevraagd. Gemeenschappelijke elementen van deze psychotherapiemodellen zijn:
· De bestrijding van de demoralisering,
· Het aanbieden van een verklaringsgrond voor de symptomen en klachten,
· Het zinvol ordenen van verwarrende gevoelens, driften en ervaringen,
· Inzicht in het eigen psychologisch functioneren,
· Het activeren van positieve verwachtingen in de toekomst.
In de opleidingen Existential Well-Being Counseling (KU Leuven) en Positive Psychology (The University of North Carolina at Chapel Hill), worden handvatten geboden in het omgaan met existentiële thema’s van cliënten. In de begeleiding wordt samen gezocht naar wat bijdraagt tot een zinvol leven. Hierbij wordt rekening gehouden met vier dimensies van ons mens-zijn: de lichamelijke, de sociale, de psychische en de spirituele. De klemtoon wordt eerder gelegd op talenten en ontwikkelingsmogelijkheden dan op trauma’s en beperkingen.
Sinds 2016 bied ik eerste psychologische hulp voor cliënten die geconfronteerd werden met traumatische ervaringen zoals verkrachting, seksueel misbruik, gewelddadige aanvallen, terrorisme, diefstallen, ongelukken, zelfmoord, diagnose van levensbedreigende ziekte, enz. Deze is gebaseerd op het RAPID-model (Reflective listening, Prioritization, Intervention and Disposition).